BAJET 2018 : MAHATHIR TAK KONSISTEN – SALLEH

 

Rungutan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai Bajet 2018 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hanya semata-mata untuk memuaskan hati rakyat dan menggembirakan mereka.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata tindakan Dr Mahathir terhadap bajet itu ternyata kurang jelas dan tidak konsisten.

“Ini yang berlaku apabila seseorang bercakap hanya semata-mata hendak bercakap, tetapi tidak ada apa yang mahu dinyatakan,” katanya dalam catatan terbaharu blog beliau, https://sskeruak.blogspot.com pada Selasa.

“Tetapi bukankah ini apa yang kerajaan mesti lakukan, membuat rakyat gembira? Sampai bila sesebuah kerajaan yang tidak membuat rakyatnya gembira akan dapat bertahan?,” tanya beliau.

Mengenai keraguan Dr Mahathir tentang bagaimana kerajaan akan membayar kos untuk mentadbir negara jika apa yang kerajaan lakukan adalah semata-mata menyalurkan sumbangan kepada rakyat.

“Bagaimanapun bukankah ini apa yang pembangkang rungutkan bahawa kerajaan tidak menjaga keperluan kewangan rakyat dan rakyat menderita di bawah kerajaan Barisan Nasional.”

“Kemudian, apabila kerajaan mengambil berat keperluan kewangan rakyat dalam Bajet 2018, Dr Mahathir menyatakan beliau tidak tahu bagaimana wang itu akan diperoleh dan merungut kerajaan perlu meminjam lebih banyak wang,” katanya.

Salleh turut mempersoal manifesto Pakatan Harapan yang mahu memansuhkan semua caj tol di seluruh Malaysia serta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), selain pelbagai jenis cukai lain.

“Jika ini dilakukan, bagaimanakah kerajaan akan membelanjakan untuk pembangunan? Kemudian mereka menyatakan mereka boleh mendapatkan kembali wang tersebut dengan mengurangkan ketirisan dan menghapuskan rasuah.

“Berapa banyakkah apa yang dikatakan ketirisan dan rasuah itu? Bagaimana mereka boleh mendapatkan angka itu sedangkan mereka tidak tahu butirannya. Menyatakan kerajaan akan mengurangkan cukai dan kemudian mendapatkan semula cukai yang hilang itu melalui penjimatan sama sekali tidak masuk akal,” katanya.

 

Wartawan Watan-Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.