BUKAN LARANG MASUK MASJID, TAPI JAGA ADAB – ZAMIHAN

 

Presiden Pertubuhan Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (ASWAJA), Dr Zamihan Mat Zin menjawab dakwaan media liberal yang memutarbelit kenyataannya berhubung isu mangsa banjir bukan Islam tumpang berteduh di sebuah masjid di Pulau Pinang baru-baru ini.

Beliau berkata, teguran yang dibuat beliau di laman sosial Facebook tidak bermakna menghalang bukan Islam masuk ke masjid seperti artikel disiarkan portal pro-pembangkang, sebaliknya menyentuh adab-adab bagi bukan Islam ketika berada di dalam masjid.

Beliau berkata, adalah amat penting bagi bukan Islam untuk menjaga adab termasuk menutup aurat ketika berada di dalam masjid.

Ia adalah berdasarkan kepada dalil-dalil di bawah:

Orang bukan Islam dibenarkan masuk ke dalam masjid dan berdiam di dalamnya dengan keizinan dari orang Islam yang baligh dan berakal (pemerintah) meskipun orang kafir tersebut dalam keadaan junub kecuali Masjidil Haram.

Imam al-Syafi’i rahimahullah di dalam al-Umm berkata :

“Tidak mengapa orang musyrik menetap di dalam seluruh masjid kecuali masjidil haram. Ini kerana Allah berfirman : –
“Hai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya orang-orang yang musyrik itu najis maka janganlah mereka mendekati Masjidilharam sesudah tahun ini.( al-Taubah : 28)”.

Kebolehan non-muslim masuk masjid juga berdasarkan hadits riwayat Al Bukhari dan Muslim:

“Rasulullah Saw mengutus pasukan berkuda ke arah Nejd, mereka datang kembali dengan seorang laki-laki Bani Hanifiah bernama Tsumanah bin Utsal, kemudian mereka mengikatnya pada salah satu tiang masjid”.

Imam al-Nawawi rahimahullah didalam Syarah Shahih Muslim (12/87) mengatakan :

“Dalam hal ini boleh hukumnya mengikat tawanan dan menahannya serta dibenarkan orang kafir (non-muslim) memasuki masjid.

Mazhab al-Syafi’i memperbolehkannya dengan syarat ada izin dari orang Islam. Hukumnya sama samada terhadap kafir kitabiyah
(ahli kitab) atau orang kafir selain mereka.

Umar bin Abdul ‘Aziz, Qatadah dan Imam Malik tidak memperbolehkannya. Sedangkan Imam Abu Hanifah mengatakan boleh bagi kafir kitabiyah dan tidak boleh yang selain mereka.

 

Wartawan Watan-Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.