HAKIM TOLAK PERMOHONAN MAHATHIR

 

Permohonan Tun Dr Mahathir Mohamad supaya Hakim Datuk Azizah Nawawi menarik diri daripada mendengar saman pemulanya untuk mencabar hasil siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung kerugian urus niaga mata wang asing (forex) berjumlah RM31.5 bilion ditolak oleh Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur, pada Khamis.

Hakim itu membuat keputusan itu atas alasan, Perdana Menteri mesti menunjukkan bahawa wujud bahaya berat sebelah yang nyata dan bukan hanya berdasarkan syak wasangka yang munasabah semata-mata.

Pengerusi PPBM itu sebelum ini mengemukakan permohonan supaya Hakim Azizah menarik diri atas alasan beliau sebelum ini pernah mendengar permohonan semakan kehakiman Dr. Mahathir untuk membatalkan pelantikan dua anggota suruhanjaya tersebut.

Mahathir mengemukakan saman pemula itu pada 9 Ogos tahun lalu untuk membatalkan keputusan RCI yang dibuat pada 8 Ogos tahun sama bagi membatalkan pelantikan Pengerusi, Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan seorang daripada anggota suruhanjaya siasatan itu, Tan Sri Saw Choo Boon sebagai anggota suruhanjaya itu.

Hakim Azizah pada 17 Ogos tahun sama bagaimanapun menolak permohonan Mahathir untuk membatalkan keputusan RCI yang menolak permohonan beliau untuk membatalkan pelantikan dua anggota suruhanjaya berkenaan selepas berpendapat bahawa keputusan itu adalah betul.

 

Wartawan Watan-Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.