SABAH KEKAL ‘MILIK’ SHAFIE

 

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu petang Rabu menolak saman difailkan bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman.

Keputusan itu menyaksikan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kekal sebagai Ketua Menteri Sabah yang sah.

Hakim Datuk Yew Jin Kie membuat keputusan demikian dan menetapkan kos mahkamah sebanyak RM30,000 yang perlu ditanggung pihak plantif.

Pada Jun lalu, Musa memfailkan saman dengan disokong afidavit terhadap Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, dan Mohd Shafie berkaitan isu pelantikan Ketua Menteri.

Saman itu bagi mendapat pengisytiharan bahawa Musa kekal Ketua Menteri yang sah mengikut undang-undang, selain mendakwa pengakuan sumpah Mohd Shafie sebagai Ketua Menteri oleh Yang di-Pertua Negeri adalah tidak berperlembagaan dan tidak sah.

Selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), Musa mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri pada 10 Mei lalu selepas Barisan Nasional (BN) mendapat majoriti mudah 31 kerusi hasil kerjasama dengan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR).

Bagaimanapun, dua hari kemudian, majoriti Musa berkurang selepas enam Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) BN menyertai pakatan Parti Warisan Sabah (WARISAN), DAP dan PKR untuk membentuk kerajaan baharu dengan Mohd Shafie yang juga Presiden WARISAN, mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri di hadapan Juhar.

Musa mendakwa beliau masih Ketua Menteri yang sah kerana tidak meletak jawatan, namun di pihak Mohd Shafie, majoriti yang diperoleh selepas enam ADUN BN menyokong pakatan pimpinannya menjadi asas untuk mengambil alih kerajaan.

 

Wartawan Watan-Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.