STATUT ROM: PH PENGKHIANAT NEGARA

Tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang tergesa-gesa menandatangani perjanjian Statut Rom merupakan satu bentuk pengkhianatan kepada negara.

Presiden Sukarelawan Malaysia, Dr. Isham Jalil berkata dengan termeterainya perjanjian tersebut, negara berisiko untuk kehilangan kedaulatannya apabila pihak berkuasa luar bebas melakukan siasatan tanpa sebarang makluman kepada pihak berkuasa tempatan.

“Saya nak kata pada mereka, siapa yang mahu tandatangan Statut Rom ini, mereka bukan sahaja pengecut, tetapi pengkhianat.

“Kalau kita tandatangan Statut Rom ini penyiasat mereka boleh masuk negara kita tanpa beritahu pihak berkuasa kita, tidak perlu maklum kepada polis malah juga Kementerian Dalam Negeri, maksudnya mereka boleh masuk sesuka hati, siasat dan tangkap,” katanya dalam satu ceramah di Gombak pada Isnin.

Mengulas lanjut, Isham berkata walaupun Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad kemudian menegaskan untuk menarik diri daripada perjanjian tersebut, namun syarat perjanjian Statut Rom yang memperuntukkan masa satu tahun sebelum pembatalan masih meletakkan Malaysia di ambang bahaya.

“…Apabila kita menyertai perjanjian Statut Rom, kita juga diperlukan untuk membayar ‘subscription fee’ kepada mahkamah jenayah antarabangsa mereka.

“Kemudian semalam diberitahu oleh pakar undang-undang, mereka kata kalaupun Mahathir enggan meneruskan Statut Rom, tidak boleh buat (batalkan), kita perlu teruskan perjanjian selama setahun, selepas setahun dibenarkan untuk dibatalkan.

“Jadi kita jerut diri sendiri dan kita pula yang perlu membuat bayaran, cerdik atau tidak mereka ni?,” bidas beliau.

Wartawan Watan-Online

One Response to "STATUT ROM: PH PENGKHIANAT NEGARA"

 1. Kumpulan Penentang Penjajahan DAP   April 9, 2019 at 3:57 am

  DAULAT TUANKU!!!! SYUKUR ALHAMDULILLAH dengan KEBERANIAN dan KEBIJAKAN amat luar biasa oleh DYAM TUNKU ISMAIL IBNI SULTAN IBRAHIM, TUNKU MAHKOTA JOHOR dan MAJLIS RAJA-RAJA terCINTA kita!!! Lihat LAPAN HUJAH berPOSTER yg. amat BERNAS ini, atas nasihat UNDG2 amat BERNAS, oleh 4 PENSYARAH Undg2 Islam/Melayu kita, yg. sungguh mengKAGUMkan!!! Maka, Baginda Tunku dan PENSYARAH2 UNDG2 Islam/Melayu amat BIJAK kita ini, diharapkan dapat MENASIHATI akan DYMM YDPA dan MAJLIS RAJA-RAJA, di masa hadapan, utk. menjadi lebih BERANI, di dlm. MENENTANG segala PENIPUAN dan PENINDASAN terhadap KUASA dan HAK Kesultanan Islam/Melayu kita oleh REJIM mahathir-anwar/PH/DAP amat BUAS dan RAKUS ini!! Lihat di –

  1. https://sozcyili.blogspot.com/2019/04/statut-rom-ini-hujah-tmj-buat-pengkritik.html

  Memang TAK habis2 nak MENGHINA/MENGGERTAK/MENIPU dan MEMBULI akan KESULTANAN Islam/Melayu kami, si mahathir-anwar/rejim PH BANGKAI /DAP BANGKAI ANJING homo jijik ZIONIS ISrael ni dan PEGUAM NEGARA BANGKAI PENIPU depa tu!!!
  Tgklah juga si anwar homo-si PENJILAT kit siang/guan eng/ramasamy/waythamoorti, yg. lebih jahat dr. mahathir ni, dan asyik galak MENARI mcm. si LEMBU HOMO SEWEL di pesta2 India DAP, nak HAPUSkan HAK bangsa BUMIPUTERA kita pula, yg. diLINDUNGI oleh DYMM YDPA kita mengikut UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 kita! Lihat BLOG ‘reformasi’ BANGKAI PKR ni, di –

  2. https://wrlr.blogspot.com/2019/03/anwar-tolak-agenda-ekonomi-berasaskan.html2 ; dan di

  3. https://www.malaysia-today.net/2019/04/07/anwar-ibrahim-menari-di-rantau/

  DYMM YDPA, RAJA2 ISLAM/MELAYU dan MAJLIS RAJA2 sebenaqnya BUKAN dilantik hanya sbg. ‘PATUNG2 TAK BERNYAWA’ sewaktu UNDG2 PERLEMBAGAAN kita diGUBAL pd. tahun 1956!!!

  Kalau ini yg. berlaku. maka RAJA2 ISLAM/MELAYU telah diTIPU habis2an oleh
  PENJAJAH British/Zionis KEPARAT – dan ini boleh diLAWAN habis2an!!! BELUM TERLAMBAT sebenarnya!!!!

  Maka, PENIPUAN yg. juga makin MENINGKAT terhadap KUASA dan HAK EKSEKUTIF DYMM YDPA sejak zaman REJIM Mahathir amat BANGSAT dan BUAS ni , masa 22 thn. dahulu dan skrg., bawah rejim PH/DAP, mesti diTUMBANGkan habis2an!! Maka, BANGKIT anak2 MUDA Orang Asal Islam/Melayu kita!!!

  Perkataan “HENDAKlah”, kalau sama MAKNA dgn. “MESTIlah” – cthnya dlm isu samada DYMM YDPA “HENDAKlah” mendengar nasihat seorang atau Jemaah menteri, mengikut UNDG2 PERLEMBAGAAN 40 (yg. telah diLESAPkan di laman web JPA) –SEBENAQnya telah diSABOTAJ dan diPALSUKan oleh DBP/PN PENIPU DAPengganas HOMO JIJIK Zionis amat BANGSAT tu!!

  Kerana SEBENAQnya, makna “HENDAKlah” adalah hanya “diHARAPkan atau SEHARUSnya”, berDASARkan MAKNA dlm. Bahasa Melayu Klasik (yg. menggunakan partikel2 “pun” dan “lah”), pd. TAHUN 1956, sewaktu UNDG2 PERLEMBAGAAN kita diGUBAL!

  Lagipun, amat MUSTAHIL yg. Almarhum2 BAPA2 KEMERDEKAN terCINTA kita, PM DYTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan Orang Kaya Indera Syahbandar ke -10 Pahang, YAB PM Tun Abd. Razak Dato Hussein Al-Haj, dr. KETURUNAN DYMM Almarhum Sultan Hasanuddin dr. EMPAYAR BUGIS GOWA, Sulawesi (yg. MENENTANG Penjajah LAKNAT Belanda Zionis Freemason di KEPULAUAN MELAYU kita) – mahu MERENDAHkan apa2 KUASA dan HAK DYMM YDPA dan MAJLIS RAJA-RAJA hanya sbg. SIMBOLIK atau sebg. PATUNG semata2, sewaktu mengGUBAL UNDG2 PERLEMBAGAAN pd. 1956 itu!!

  Sbb. itu juga, si HAKIM2/PEGUAM2 PENJAJAH2 DAPanjing KURAP suka menggunakan BAHASA INGGERIS dlm. MAHKAMAH, supaya disyaki dpt. MENIPU psl. MAKNA2 perkataan2 dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, yg. berdasarkan Bahasa Melayu KLASIK kita, waktu 1956 itu, termsk. perkataan “HENDAK” ni, yg. bila dlm. B. INGGERIS iatu “in accordance with”, yg. SEBENAQnya lain MAKNAnya dr. Bahasa Melayu Klasik kita (Bahkan sebenaqnya makna “HENDAKlah” tak dak pun dlm. KAMUS Inggeris)!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.