PEGUAM NEGARA DIDESAK LETAK JAWATAN

Peguam Negara, Tommy Thomas wajar meletakkan jawatan apabila bersikap biadab dan gagal menyantuni pendirian Yang di-Pertuan Agong serta Majlis Raja-Raja dalam isu meratifikasi Statut Rom.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata tindakan Tommy menggunakan forum terbuka untuk menyerang keputusan konsensus Majlis Raja-Raja dilihat tidak dapat diterima.

Menurut beliau, tindakan tersebut turut dinilai sebagai cubaan menghasut dan menghampiri garis penderhakaan.

Reezal yang juga ahli Parlimen Kepala Batas turut menegaskan tindakan tersebut jelas membuktikan usaha berterusan pihak kerajaan dalam mempengaruhi pandangan awam untuk menerima ratifikasi Statut Rom.

Berikut merupakan kenyataan penuh Reezal Merican:

Saya mengambil masa yang agak lama untuk melihat dan mendengar hujah baharu pihak kerajaan dalam mempertahan pandangan keperluan meratifikasi Statut Rom. Kekhuatiran saya secara peribadi, jika isu ini mahu ‘diperinci’ semula pihak kerajaan, ia seakan menyanggah langsung keputusan Majlis Raja-Raja sebelum ini.

Nyata, kerajaan kelihatan amat bersungguh untuk mempengaruhi pandangan awam untuk menerima semula ratifikasi Statut Rom seperti yang dirancang sebelum ini. Kehadiran Peguam Negara, watak penting dan amat signifikan kepada usaha meratifikasi Statut Rom dalam beberapa siri penerangan memberikan bayangan bahawa usaha ini akan kembali di atas landasan dasar kerajaan.

Sewajarnyalah, Kabinet mengarahkan polemik yang berkaitan Statut Rom ini dihentikan serta-merta. Bilamana ia diteruskan, kita akan mendengar sindiran pedas dan pahit kepada institusi Raja Berperlembagaan. Kecualilah, memang niat sebenar pihak tertentu mahukan institusi Raja dihina dan disindir semahunya.

Sepertimana isu ekonomi, jalan pintas yang paling digemari adalah menyalahkan kerajaan lama. ‘Usaha ratifikasi ini sudah bermula di zaman BN’ kata mereka. Soalnya, apakah BN yang mengelirukan para Duli Tuanku? Apakah BN yang hanya melaksana ‘sembah maklum’ tanpa menyantuni pandangan Duli Tuanku?

Peguam Negara tidak seharusnya menggunakan forum terbuka untuk menyerang keputusan konsensus Majlis Raja-Raja. Tommy Thomas tidak sewajarnya menggunakan nada sinis dan bercakap tentang hilangnya kekebalan Raja-Raja. bukan itu isu pokoknya.

Saya beranggapan, Peguam Negara terlebih biadab, penuh helah dan menghampiri garis derhaka. Peguam Negara tidak sewajarnya tampil mempertahan ‘kelemahan’ diri sendiri dalam mengemukakan hujah serong. Duli Tuanku sudah bertitah, keputusan konsensus Majlis Raja-Raja muktamad, siapa Peguam Negara ingin membangkitkan isu ini semula?

Saya ingin mengulas sedikit, bahawa kenyataan Peguam Negara berkenaan kuasa isytihar perang misalnya adalah amat serong dan terkhilaf. Daripada segi teknikal undang-undang berdasarkan kepada Perkara 39, 74, 80 dan butiran 2 (e) Jadual Kesembilan yang jelas memberikan kuasa kepada Parlimen untuk mengisytiharkan peperangan.

Berdasarkan kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong adalah Ketua Utama bagi Persekutuan [Fasal (1) Perkara 32(1)], juga mempunyai kuasa mempunyai kuasa eksekutif Persekutuan [Perkara 39], merupakan pemerintah tertinggi angkatan tentera [Perkara 41] dan adalah salah satu daripada tiga tonggak utama yang membentuk Parlimen Malaysia [Perkara 44].

Bersendikan kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan itu tadi, amat mudah difahami, perkara 32, 39, 74, dan 44 jelas menunjukkan bahawa Yang di-Pertuan Agong merupakan antara individu yang memainkan peranan dan mempunyai kaitan langsung dengan proses membuat keputusan/undang-undang tersebut dan memberikan untuk melaksanakan keputusan/undang-undang tersebut dalam kapasiti sebagai Ketua Negara, Parlimen dan kuasa eksekutif.

Oleh yang demikian, Yang di-Pertuan Agong bukan sekadar simbol di dalam Perlembagaan Persekutuan malah dilihat sebagai entiti yang mempunyai peranan yang sangat jelas dalam pentadbiran dan urusan undang-undang negara.

Oleh itu, hujah yang cuba ditegakkan bahawa hak dan keistimewaan Yang di-Pertuan Agong tidak terkesan sama sekali dengan penyertaan Statut Rom adalah amat longgar dan tidak tepat.

Walaupun mahu mempertahan hujah, Tommy Thomas perlu menggunakan fakta yang lebih padu dan ampuh. Jangan menyalahkan “fake news” jika Peguam Negara sendiri mempunyai pemahaman Perlembagaan yang longgar dan terlalu liberal. Kerajaan dan kabinet bertanggungjawab untuk meletakkan titik noktah kepada kekeliruan yang kian berlanjutan ini.

Wujud pandangan pihak tertentu bahawa, bukan setakat Statut Rom yang mahu digembar-gembur, ada niat lebih besar kepada semua ini. Jangan marah dan memberi amaran jika ada suara yang ‘menentang arus’ pendirian kerajaan.

Pandangan umum rakyat terhadap apa yang berlaku mutakhir ini tidak wajar dianggap ‘pekak’ dan ‘tuli’. Pandangan Mufti juga tidak layak disindir perli sebagai ‘pekak’, yang sebenarnya pekak adalah mereka yang menganggap diri mereka ‘baik’ dan hebat sepanjang masa.

Wujudkah ancaman? selagi ‘nilai’ mereka nilai ‘liberal’ keluarga mereka, nilai ‘harta’ kroni yang menjaga kepentingan mereka terpelihara, maka tiadalah ancaman apa pun jua.

Nyata, seorang Peguam Negara yang celupar dan gagal menyantuni pendirian Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja sudah tidak layak berada di jawatan itu. Berundurlah dari jawatan jika kesetiaan dan kejujuran tidak lagi dapat diberikan kepada Raja-Raja dan Perlembagaan Negara.

Tindakan Peguam Negara yang menyeleweng Perlembagaan mengikut kehendak sendiri semata-mata mahu memusnahkan martabat institusi perundangan negara.

Wartawan Watan-Online

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.