PEMBANGKANG JANGAN IKUT PERANGAI RAFIZI – SOHAIMI

 

Pemimpin pembangkang perlu mencontohi sikap PAS yang mengamalkan politik matang dan memperakui kebaikan kerajaan khususnya dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Sohaimi Shahadan, berkata pemimpin pembangkang jangan sesekali mencontohi sifat Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang juga ‘kaki fitnah’.

Beliau berkata, segelintir pemimpin pembangkang agak jumud apabila tidak mahu menerima hakikat berhubung kebaikan pelan rasionalisasi yang dilaksanakan 1MDB.

“Saya nasihatkan pembangkang tengok dengan mata hati, kalau betul kata betul, jadilah ahli politik matang. Akui keupayaan dan kebaikan yang kerajaan lakukan.

“Jangan jadi seperti Rafizi, kerja lain tak ada fitnah orang saja…Rafizi kerja lain tak ada burukkan saja. Cuba akui sekali-sekala apa yang kerajaan buat itu betul,” katanya ketika ditemui di Selayang, pada Sabtu.

Sohaimi berkata demikian ketika ditemui selepas program Jejak Kasih Merdeka di Selayang Permai. Melalui program itu, Sohaimi yang juga Pengerusi Yayasan Jamin turut mengagihkan sumbangan kepada mereka memerlukan.

Sebelum ini PAS yang mengadakan pertemuan dengan pihak pengurusan 1MDB berpuas hati dengan pelan rasionalisasi yang dilaksanakan syarikat strategik milik kerajaan itu.

Kenyataan PAS itu bagaimanapun menimbulkan rasa kurang senang rakan pembangkang lain khususnya DAP dan PKR iaitu, Rafizi dan Lim Guan Eng.

Sementara itu Sohaimi memuji langkah proaktif 1MDB yang dipimpin Arul Kanda dalam memberi penerangan sewajarnya kepada orang ramai.

Katannya, program penerangan sebegitu perlu diperhebatkan lagi kerana ia memberi kebaikan serta menyampaikan cerita sebenar disebalik polemik terbabit.

 

Oleh Haspaizi Mohd Zain

Leave a Reply

Your email address will not be published.